Home » File Innoveren

File Innoveren

Het is donderdag 7 december. Ik heb mij ingeschreven voor “Nederland Innovatief”. Een evenement dat in navolging van “Het nationaal Innovatie evenement” en “Holland Innovation”, die beide vorig jaar werden gehouden, wordt georganiseerd.

Rekening houdend met de mogelijke filevorming besluit ik vooral niet om 8.00 uur in de rij te gaan staan, want dat zou zonde van de tijd zijn, toch? Het toeval wil dat het vandaag erg slecht weer is. De Engelsen zouden zeggen dat het katten en honden regent en er wordt op de radio melding gemaakt van “rukwinden”. Ik besluit om 9.00 uur te gaan rijden vanuit Nijkerkerveen naar Dordrecht.

U raadt het al: Er is geen doorkomen aan. Op de radio spreekt een opgetogen presentator van een “record”. Er staan 99 files met een totale lengte van 500km. Een hele prestatie. De rit neemt 2 en een half uur in beslag, die ik nuttig besteed aan het telefoneren met relaties. De gesprekken gaan niet echt ergens over, maar het is goede invulling van tijd die anders verloren zou gaan aan nutteloos wachten. Om mij heen zie ik mensen hetzelfde doen. Ze lezen de krant, maken zich op, werken de agenda bij in de mobiele telefoon en bellen er lustig op los. De telefonieverkopers varen er wel bij denk ik dan. Op hetzelfde moment realiseer ik mij dat al deze mensen, die ongetwijfeld een bestemming hebben, te laat zullen zijn voor hun werk en / of afspraken. Hoe doen ze dat?

Toevallig wordt vandaag ook de prijs uitgereikt aan degene die het beste plan heeft ingeleverd bij de verkeersminister om de files te bestrijden. Het bericht is op de radio en ik luister aandachtig: De prijs is uitgereikt aan een groep consultants die een systeem hebben bedacht voor een meeliftende groene zone op 80km wegen. Dus in plaats van een bordje met het bericht “Als u 80 rijdt is de kans dat het volgende stoplicht groen is groot”, een elektronisch bordje dat afhankelijk van het systeem een snelheid aangeeft. De proef heeft in Noord Brabant “bewezen” te werken en zal worden uitgebreid met nog twee trajecten in Noord Brabant. Er schieten nu veel gedachten door mijn hoofd, maar niet de gedachte: “Ha fijn, nu wordt er echt iets aan gedaan!” Tegelijk bekruipt mij het idee dat ik nu in de rij sta (samen met 500km anderen) om iets te doen aan innovatie, want dat is immers goed voor de economie. De vraag rijst wat de file’s de vaderlandse economie kosten en wat innovatie daarvan weer goed kan maken. Misschien was het voor de economie wel beter geweest om thuis te blijven, dat had 4 meter file gescheeld en ik heb me laten vertellen dat de doorstroming op wegen exponentieel afneemt bij toename van auto’s.

Maargoed, ik ben nu toch al onderweg, waardoor mijn bijdrage aan het fileprobleem al een feit geworden is en dat los je niet op door de andere kant op te gaan rijden, want dat staat net zo goed vast. Dus ik besluit door te gaan.

Dordrecht heeft zijn uiterste best gedaan om het innovatieve evenement naar de stad te halen. Ik weet daar toevallig iets meer van, want ik heb er bovenop gezeten, maar daar zal ik de lezer niet mee vermoeien. Het resultaat is, dat er bij gebrek aan een locatie waar 2000 man in kan, een tentenkamp is geplaatst waarin het evenement gehouden werd. Met de weersomstandigheden die ik al genoemd heb kunt u zich indenken dat ik af en toe het gevoel kreeg dat de hele boel zou opstijgen. Het zag er strak uit, dat moet ik toegeven, maar mijn hemel, wat een kabaal. Het was denk ik een grensgeval, want op de website werd vermeld dat bij windkracht 8 het evenement zou worden afgelast.

Ik spreek een aantal mensen. Ze zijn allemaal blij met het evenement en als ik het zo hoor ook tevreden. Ik bezoek ook een workshop, waarin drie gastsprekers uitleggen wat de kritische succesfactoren zijn voor open innovatie. De uitkomst van het onderzoek is dat samenwerken toch vooral in de hand wordt gewerkt door vertrouwen. Op de vraag hoe je dat moet doen; vertrouwen genereren, wordt een lang antwoord geformuleerd dat niet veel uitkomst biedt.

Ik besluit om een stuk van het plenaire gedeelte bij te wonen en ben getuige van enthousiaste sprekers die het belang van innovatie nog eens onderstrepen. Ieder op zijn eigen manier natuurlijk, want innovatie is een verzamelbegrip dat voor iedereen een andere betekenis heeft, net zoals “economie”.

Het werd tijd om weer huiswaarts te keren. Niet te laat natuurlijk, want de dreigende file wacht. Om 17.00 uur begin ik te rijden en loop regelrecht vast bij het eerste verkeersplein. Gelukkig beginnen om 19.00 uur de files redelijk op te lossen zodat ik bij Utrecht aardig gang begon te maken. …….

Het was een mooie dag. Iedereen was gelukkig. Nederland Innovatief is gerealiseerd, er is een belangrijke bijdrage geleverd aan innovatie in Nederland, de filerijders hebben tijd gehad om even niet te hoeven werken en ik heb me prima vermaakt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *