Home » Haarlemmer olie

Haarlemmer olie

Tot de meest bekende en alom verspreide middelen behoort zeker de beroemde Haarlemmerolie. Dit product, een mengsel van kruiden, terebintholie en zwavel, ook wel medicamentum gratia probatum genoemd, is al meer dan 300 jaar wereldberoemd. Het Haarlemmer olieheilzame middel zou in 1696 zijn uitgevonden door Haarlemmer Claes Tilly. Haarlemmerolie werd beschouwd als wondermiddel. Het is voor Haarlem van bijna onschatbare waarde geweest, want het zorgde voor de stad tot over de hele wereld bekendheid.

Haarlemmer olie is nog steeds te koop. Zowel het flesje met de beroemde geurende olie, maar ook de vele varianten probleem oplossers die doorgaan als panacee zijn volop verkrijgbaar. Het is zelfs bloeiende business. Pillen tegen hoofdpijn of brandend maagzuur vullen ’s avonds het televisiescherm naast de vele varianten van geluksversnellers zoals snel en goedkoop lenen en vakanties. Als je lang genoeg kijkt naar de aanprijzende blije mensen op tv ga je echt geloven dat het werkelijke geluk te koop is (DigiD steekt er nu de draak mee). Iedere investering brengt je iets dichter bij hoe het eigenlijk zou moeten zijn en als je daar te hard voor moet werken koop je er een potje pillen tegen de hoofdpijn bij, toch?

Maar niet alleen consumenten zijn gevoelig voor Haarlemmer olie. Symptoombestrijding blijkt in de praktijk bij organisaties veruit de meest populaire variant te zijn om een probleem op te lossen. Zo kijken we vaak niet waarom iets niet gaat zoals we het bedacht hadden, maar proberen we de nadelige consequentie(s) op te lossen met een plan tegen de pijn. Natuurlijk zijn er voldoende aanbieders die een nauwkeurige inventarisatie hebben gemaakt waar de pijnen zich manifesteren en daar plannen op schrijven. Deze plannen vinden dan ook gretig aftrek en de economie vaart er wel bij. Ik noem een plan dat enkel symptomen bestrijdt “Haarlemmer Olie”. Het probleem blijft, alleen merk je er niet zo veel meer van, maar je moet er wel olie voor blijven gebruiken, steeds meer…..

Misschien ben ik nog niet duidelijk genoeg geweest in mijn woorden, dat zou kunnen. Voor alle duidelijkheid; Ik geloof niet in wondermiddelen, net zo min als organisatie modellen, die na het “uitrollen” alles oplossen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *