Home » Baantjer management

Baantjer management

:hkhoa Vele boeken over en organisatie staan vol met ingewikkelde modellen en strategieën om het allemaal goed te doen. De moeilijkheid zit altijd in het vinden van de toepasbaarheid van dit soort theorie, want in onze organisatie is het toch net weer even iets anders. Tegenwoordig kijk ik voor mijn nodige verstrooiing naar de Baantjer Classics en zie daar; en Organisatie op een dienblaadje.

Natuurlijk realiseer ik me dat Baantjer fictie is. Sterk geromantiseerd politiewerk, waarbij de zaak altijd opgelost wordt. Ik denk dat de praktijk er anders uit zal zien, maargoed, het blijft leuk om naar te kijken.

Buitendam en De KockIedere aflevering heeft wel een aspect van management in zich, dat op schitterende wijze wordt gekarikaturiseerd door de rol van Buitendam. Dit keer was het jaarlijkse functioneringsgesprek aan de orde. Het werd nieuw ingevoerd, maar toch, het predicaat jaarlijks mocht het al dragen. De medewerkers van het buro, waarvan enkele al hadden mogen kennismaken met het gesprek, hadden de bui al zien hangen en bijzonder sprekend waren de manieren waarop ze met elkaar wisten te verhinderen dat De Cock het gesprek aan moest. Liever spreken ze helemaal niet met Buitendam en al zeker niet over hun functioneren.

Toch kwam het er uiteindelijk wel van omdat de commissaris bijna letterlijk een overval pleegde op De Cock. Het werd een kort gesprek, want beide heren hadden er eigenlijk geen behoefte aan. De nodige formulieren waren al ingevuld, er werden over en weer een paar (on)beleefdheden uitgewisseld en het eindigde natuurlijk met het steevaste: “d’rrr uit De Kock”. Mooier had ik het niet kunnen neerzetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *