Home » Markt voor UMTS blijkt er nog niet te zijn

Markt voor UMTS blijkt er nog niet te zijn

:hkhoa Het NRC schreef dit weekeinde een groot artikel over de UMTS vergunningen, die voor veel geld zijn geveild onder de telecomaanbieders en tot nu toe zo goed als niets opleveren.  

SmartphoneInternet en mobiel, de combinatie van de toekomst. Als je er niet bijzit, dan sta je buitenspel. Dat is zo ongeveer de gedachte geweest voor de overheid en de telecommers, die een mooi spel van virtueel geld hebben opgetuigd. De investeringsbedragen moeten in verhouding staan tot de toekomstige winsten die er te behalen vallen (dcf methode), maar die zijn voor iedereen onbekend. Door het karakter van het veilen, werd ingespeeld op de angst om buitengesloten te worden en de winst gemaximaliseerd voor de verkopende partij. Onze eigen KPN heeft maarliefst 711 mln euro neergeteld voor haar vergunning en dan moest zij nog beginnen met de investeringen in het netwerk.

Het internet is volop in ontwikkeling en het gebruik ervan neemt toe. Dat is evident. Maar niemand weet nog waar het internet naartoe gaat. De mogelijkheden lijken onbegrensd, maar er is nog lang geen sprake van een stabilisatie, die erop zou kunnen duiden dat het net een volwassen stadium heeft bereikt. Het Worldonline debakel heeft net deze week een afrekening gekend. Ook dat was een investeringsvoorstel op basis van veronderstelde winsten, die mogelijk zouden kunnen worden gemaakt door een bestand met abonnees. Nu weten we beter, maar toch overwint iedere keer weer de angst om buiten spel te worden gezet.

Mobiel internet is een vervolgstap op internet. Het zou best kunnen dat het de toekomst wordt, want waarom zou je aangesloten blijven via een draadje als het ook draadloos kan, maar dat is nog helemaal niet zeker. Zelf heb ik als regelmatig internetgebruiker nog steeds niet de behoefte om altijd aangesloten te zijn. De beperking van een vaste aansluiting is voor mij dus niet van dien aard dat ik een redelijke maandelijkse investering wil doen om bijvoorbeeld deze weblog bij te werken. Dat kan prima op die momenten dat ik wel aangesloten ben.

Nieuwe technologie, zoals UMTS, introduceert nieuwe kansen. Het kan alleen verkeren dat de kansen vooraf te hoog worden ingeschat, of zelfs niet worden gezien. Wie had er ooit het overweldigende gebruik van SMS berichten verwacht? Technologie krijgt pas betekenis in haar toepassing, niet in de bedachte mogelijkheden. Consumenten baseren daardoor hun aankoopbeslissing op de toepassing van technologie in hun eigen omgeving. Als de geïntroduceerde technologie een te grote verandering betekent, een stap te ver gaat, geen rekening houdt met gelijdelijke ontwikkeling of haar eigen noodzakelijkheid niet kan legitimeren, wordt het in met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet afgenomen. Het is niet de technologie zelf die waarde vertegenwoordigt, maar het gebruik ervan.

De verwachtingen waren hoog gespannen. Met de nieuwe “smartphones” zou de mensheid continu aangesloten kunnen zijn. Het is helaas niet zo gelopen als iedereen gedacht had en de klanten van de telecommers laten zich maar mondjesmaat aansluiten op UMTS. Van een rendabele investering is geen enkele sprake en de wissel die werd getrokken op de toekomst blijkt tot nu toe onterecht te zijn.

Het verhaal was goed, de uitwerking ook, maar het resultaat nihil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *