Home » Nieuwsbrief Frank-dek-je-in

Nieuwsbrief Frank-dek-je-in

:hkhoa Economische zaken verstuurt tegenwoordig nieuwsbrieven. Dat is handig, want dan ben je direct op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Vandaag bereikte mij deze tekst:

Heemskerk: Open wereldeconomie essentieel voor duurzame globalisering

Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken vindt een open wereldeconomie essentieel om duurzame globalisering in de context van klimaatverandering zeker te stellen.

Zonder de stimulans van open markten zal de groei en de vernieuwing die we nodig hebben om antwoord te geven op de uitdagingen van de klimaatverandering volgens hem niet tot stand komen.

Spaarlamp

Het viel mij op omdat ik in eerste instantie geen flauw benul had van wat deze tekst nu eigenlijk inhield. En misschien begrijp ik het nog steeds niet, maar dit is wat ik ervan gemaakt heb.

Heemskerk stelt een zwaar probleem aan de orde. Hij vindt dat vrije markten min of meer een voorwaarde zijn om de klimaatverandering het hoofd te kunnen bieden. Hij slaat daarmee twee vliegen in één klap, namelijk een pleidooi voor marktwerking en een slag om de arm voor de klimaatdoelstellingen.

De berichten van vorige week over de voorgenomen Co2 reductie baren hem waarschijnlijk zorgen.

Het slimste wat je in zo’n geval kunt doen is zorgen dat je het resultaat afhankelijk maakt van een paar zaken die je ook niet in de hand kunt hebben. En wat is er dan mooier dan duurzame globalisering en een open wereldeconomie aanhalen. Iedereen weet dat het nog wel even zal duren voordat die zaken gerealiseerd zijn, voor zover iemand precies weet wat ze inhouden.

Als het slagen van de Co2 reductie afhankelijk is van iets dat we ook niet onder controle hebben, kan het logisch worden verklaard dat het project niet zo succesvol verloopt. Heemskerk heeft met betrekking tot de voorgenomen klimaatbeheersing nu zijn huid gered en kan weer gerust slapen.

Maar ehhhh, hoeven we dan ook niet aan de spaarlampjes?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *