Home » The sky(box) is the limit

The sky(box) is the limit

:hkhoa blijft leuk. Vooral als je wordt uitgenodigd om eens mee te doen aan een middagje volksvermaak in de skybox (een plek bovenin een voetbalstadion, die in de regel voor veel geld wordt gehuurd door sponsoren).

De oude Romeinen hadden het niet verkeerd gezien. Geef het volk brood en spelen, was het devies van Nero en dat werkt nog steeds. Het is nu wel geëvolueerd tot bitterballen en spelen, maar een groot verschil is niet echt waar te nemen.

Een voetbalwedstrijd is een mooi schouwspel. Twee teams die elkaar, tot op de tanden bewapend met drama, bevechten voor het kampioenschap. Het heeft veel weg van de oude Romeinse gladiatoren, die met knots en zwaard elkaar bevochten op het leven. De sterkste overwon en verdiende daarmee het recht om nog een keer te mogen optreden. Wie de film “Gladiator” heeft gezien weet precies wat ik bedoel.

Nu leven we in een iets meer geciviliseerde tijd, dus het gaat niet meer echt over leven en dood, maar de strijd wordt er niet minder heftig van. Het gaat nog steeds over het spel van de sterkste en winnen is daar onlosmakelijk aan verbonden. Voor verliezers is slechts een stille aftocht gepland.

Vandaag werd ik uitgenodigd door een bevriende relatie om eens een keer een voetbalwedstrijd te aanschouwen vanuit de skybox. Deze buitenkans wilde ik niet laten lopen, want hier, in het centrum van de voetbalsponsoring, kan de ware aard van de voetbalindustrie aanschouwd worden.

skyboxZo’n skybox bevindt zich bovenin het stadion. Om daar te komen krijg je een speciaal pasje, in de vorm van een creditcard, waaraan de beveiligingsmedewerkers kunnen zien dat je een skyboxbezoeker bent. De tocht ernaartoe is een waar feest, vele pakken begroeten u als een welkome gast, controleren het pasje en wensen stilletjes ook ooit met zo’n pasje te mogen passeren. Éénmaal binnen overtrof de omgeving mijn stoutste verwachtingen. Niets was aan het toeval overgelaten en de drank en voedselvoorraad waren meer dan zorgvuldig verzorgd door een cateraar van goede naam en faam. Hij had het buffet ruimschoots gevuld met de meest uiteenlopende gerechten, die naar mijn inschatting voor het aanwezige gezelschap meer dan overvloedig waren.

Voetbal is en blijft een volkssport, dat kan je merken aan de hele omgeving. Voetbalsupporters leven zich in in de wedstrijd en schreeuwen hun ploeg naar de overwinning, onder het genot van een biertje natuurlijk. Zo blijft in de skybox het biertje ook de meest gedronken consumptie, maar wordt het schreeuwen iets minder, want dat past niet zo goed in het gezelschap. De echte supporters zitten in het aangewezen vak in het stadion, uitgedost in de kleuren van de club, gewapend met toeters en trommels. Lachen, schreeuwen, huilen en vieren gezamenlijk de zegeningen en nederlagen van de ploeg. De skybox daarentegen is een afgesloten domein in het voetbalstadion. Het is een omgeving waarin je, omgeven door alle benodigde luxe, het spel kunt observeren. Er is dan ook bijna geen sprake meer van deelname aan het spel, zoals de supporters dat wel doen, maar van een observatie ruimte met een letterlijk verheven positie. De skybox lijkt in die zin veel op een bestuurskamer.

Het is een goed geoliede machine, die perfect loopt. Betaald voetbal wordt mogelijk gemaakt door de sponsoren, die op hun beurt heerlijk in de watten worden gelegd. Indien je jezelf realiseert dat de mannetjes op het veld door de skybox huurders worden betaald, wordt het beeld compleet. Naast het voetballen is de organisatie van een club een fantastisch schouwspel van toegepaste bedrijfskunde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *