Home » VN lost het broeikasprobleem op

VN lost het broeikasprobleem op

(ANP) – De toename van het broeikaseffect kan tegen een redelijke prijs worden ingedamd. Dat blijkt uit het derde rapport van het VN-klimaatpanel Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), dat vrijdag in de Thaise hoofdstad Bangkok werd gepresenteerd.

IcecreamconeOver het klimaat en de invloed die wij als daarop hebben wordt al geruime tijd gedebatteerd. Al Gore heeft nu een grote publiciteitscampagne opgezet om zijn film te promoten, waarvan de inhoud ons waarschuwt voor het smelten van de poolkappen. Het is letterlijk een warm onderwerp. Toch zijn de geleerden het niet met elkaar eens en het wachten is dan ook op het antwoord, dat aangeeft dat het allemaal wel meevalt met de uitstervende ijsberen.

Nu het IPCC dit rapport heeft gepubliceerd, waarin zelfs is uitgerekend dat de kosten per hoofd van de bevolking voor het terugdringen van de vernietigende uitstoot van Co2 slechts 300 dollar bedragen, kunnen we er niet meer omheen. We moeten allemaal aan de spaarlampen, zonnecellen op het dak, warmte/koude installaties in de grond, de auto laten staan, de computer uitzetten en wat dies meer zij. Dit schept daarbij een economische impuls en creëert nieuwe banen.

De mens is al honderden jaren zorgvuldig de natuur aan het verbruiken. Niet alleen met fossiele brandstoffen, maar met zo’n beetje alles wat ze doet. Ik zie nog de treurige ogen van die verdwaalde haas, die ruimte moest maken voor een nieuwe vinex in Amersfoort. Met 300 dollar per jaar lossen we dat niet op, dat is een afkoopsom. Ik vind het een goed initiatief om de uitstoot van Co2 te beperken, maar laten we daar nu niet zo hypocriet over doen, dat het maar €225,– kost. De wereldbevolking groeit, opkomende economieën verdubbelen jaarlijks hun energieverbruik, het autogebruik blijft toenemen en we staan steeds vaker in de file, we gaan meer elektrische apparatuur gebruiken, televisiegebruik neemt toe en noem het maar op.

Sommige mensen beweren dat het Co2 probleem vanzelf oplost omdat de fossiele brandstoffen vanzelf opraken, ze hebben een punt. Anderen grappen dat er bij stijgende temperatuur minder verwarming nodig is. Leuk grapje, maar het mist een beetje inzicht in de gevolgen van menselijk handelen.

Wat er nu aan de hand is, is veel erger. We denken, getuige de inhoud van het rapport van de IPCC, dat we het klimaat onder controle kunnen krijgen. Dat we als mensen sterker zijn dan de natuur. Dat de natuur een object is dat ondergeschikt is aan mensen en dus beheersbaar. We willen er dan ook graag over debatteren hoe dat moet en daarbij een beetje afdingen op de kosten. Het getuigt van de hoogmoed van de mensheid, die de oorzaak is van deze problemen.

Wie wil er mollen in zijn grasveldje of een mierenhoop naast zijn tent? Ratten in zijn (aangelegde) vijver en spinnen voor de ramen? Nee, dat willen we niet. Zo gaan we ook niet in de kou zitten of de auto laten staan. Een spaarlampje is minder gezellig dan een gloeilampje en die zonnecellen op het dak zijn oerlelijk. Het zijn maar een paar voorbeelden van menselijk gedrag, dat de natuur langzaam maar zeker verbruikt.

Niet dat ik nu een nieuwe -activisten-roeping heb opgedaan, maar de gedachte dat we het vernietigen van onze eigen voedingsbodem, de aarde, kunnen beheersen stoelt mijns inziens op niets meer dan een wens. In het beste geval kunnen we dit proces beperken door enige terughoudendheid aan te nemen in onze drang om de wereld te domineren. Dat betekent dat we bewust moeten worden van de schadelijke neveneffecten van massamensheid en dat we die schadelijke effecten niet op dezelfde manier kunnen oplossen als waardoor ze ontstaan.

Het rapport dat is opgesteld door een zeer groot aantal ongetwijfeld enorm knappe koppen, verschaft door de uitspraak dat het mogelijk is om de verwarming van de aarde te beperken tot 2 graden, het excuus om door te gaan waar we mee bezig zijn, als we de kosten ervan accepteren. Een globaal probleem teruggebracht tot een rekensommetje. En zo eenvoudig is het nu eenmaal niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *