Home » Regels zijn regels, ook voor de bushalte!

Regels zijn regels, ook voor de bushalte!

:hkhoa Het vervoersbedrijf Veolia, dat de busdienst in Limburg verzorgt, gaat haar boekje te buiten. Ze heeft namelijk een nieuw soort haltepaal ontwikkeld en toegepast, waardoor de bushalte geen bushalte meer is. Bij een bushalte hoort namelijk het bekende geel-blauwe bord en dat is het enige waaraan een bushalte herkenbaar is.

 Het nationale kennisplatform voor infrastructuur, verkeer, vervoer en openbare ruimte CROW heeft dat aan de provincie meegedeeld. Projectmanager Henk Spittje heeft vrijdag een verhaal daarover in de Limburgse kranten bevestigd.

Spittje legde uit dat elke bushalte in Nederland gemarkeerd moet zijn met het bekende blauwgele bordje. "Dat staat vast. Richtlijnen zijn er niet voor niets", zei hij.

ibusVeolia koos echter voor de zogenoemde iBus, een compacte, ronde haltepaal met een doorlopend venster, aldus de omschrijving. Het visitekaartje voor Veolia in Limburg, jubelt het bedrijf nog op de eigen internetpagina.

Een woordvoerster van de politie Limburg Noord bevestigde vrijdag dat Veolia risico's loopt. Als een bus bij het wegrijden van de halte nieuwe stijl een aanrijding veroorzaakt, dan is Veolia aansprakelijk, zei ze. De chauffeur kan zich niet zoals bij de oude halteborden beroepen op voorrangsregels.

Ook kunnen mensen ongestraft hun auto parkeren bij de moderne haltepaal. De politie zal geen bekeuringen uitdelen. Veolia is door de politie gewaarschuwd, maar de vervoerder heeft daarop niet gereageerd, zegt de woordvoerster. Bron: Nu.nl

Ik vind dit weer een mooi voorbeeld van regelzucht. Een bushalte is een plek waar bussen stoppen en waar je kunt in- en uitstappen. Niet een plek waar een blauw-geel bord staat. Daarbij is het typisch een manifestatie van hoe smal het denken kan worden als je alleen vasthoudt aan .

Overigens is het handboek "halteplaatsen" voor €52,-- te bestellen bij CROW en als dat niet genoeg is kan er een cursus "inrichten van halteplaatsen" worden gevolgd voor de som van € 275,--

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *