Home » In oorlog en skûtsjesilen is alles geoorloofd

In oorlog en skûtsjesilen is alles geoorloofd

:hkhoa Één Vandaag berichtte dat er heibel is bij het skûtsjesilen. Het schip de Nynke blijkt geen skûtsje te zijn en mag dus niet (meer) meedoen. Toevallig schijnt de Nynke ook een goede kanshebber te zijn voor het kampioenschap, maar dan zou ze wel moeten starten.

Logboek de NynkeHet gaat wat ver om overal een complottheorie op los te laten, maar dit soort berichten doet mij altijd denken aan de gevleugelde vragen uit de film JFK: Who benefits from it and who has got the power to cover it up?

Heibel was er ook binnen de IFKS, die naar aanleiding van de keuring van de Nynke ernstig verdeeld raakte. De Commissie Generaal werd ontbonden en zowel de keuring van de schepen als de wedstrijdleiding werden ondergebracht bij de Workumse zeilvereniging.

De vraag wat nu een Skûtsje is en dus de criteria waaraan het schip moet voldoen, blijkt een moeilijk te beantwoorden vraag te zijn. Eigenlijk zijn alle schepen anders, omdat iedereen naar eigen inzicht en ervaring zijn eigen schip bouwde. Het woord Skûtsje zelf betekent schuitje en brengt ons ook niet echt bij een definitie. Toch moest er een besluit worden genomen of de Nynke mee mag doen of niet.

En zoals zo vaak wordt de uitkomst (van het kampioenschap) bepaald door degene die kan vaststellen waar een Skûtsje aan moet voldoen, ook al is daar geen heldere regelgeving voor en bestaan daar verschillende meningen over. Het is precies die uitkomst die te verwachten valt als de knikkers (winnen) belangrijker worden dan het spel.

Was skûtsjesilen niet ooit het vlaggenschip van Fryslân?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *