Home ┬╗ Iphone 4

Iphone 4

De nieuwe banner boven deze site doet vermoeden dat het hier zal gaan over de iphone. Dat is niet helemaal correct. Het gaat wel over de invloed van technologie op mensen en dan met name hoe zij technologie gebruiken om voor zichzelf het leven aangenamer te maken. Dat is heel goed mogelijk, zolang je die technologie blijft zien als een middel om het doel te bereiken. Zodra echter de technologie een doel op zich wordt, verandert de mens in een middel om de technologie te bedienen.


Dat klinkt zwaar, maar is zeker in verschillende situaties te constateren. Het begon allemaal met de “machine operator”. Zijn functie was de machine bedienen. Hier werd niet meer de machine als hulpmiddel voor de mens beschouwd, maar juist andersom.
Langzaam maar zeker benaderen we dit fenomeen ook met onze internet technologie. We zijn eigenlijk een beetje “internet operators” aan het worden. Als je aan al de Hyves meedoet, heb je toch minimaal hyves, twitter, facebook, linkedin en whats-app standaard op je telefoon ge├»nstalleerd. Dit natuurlijk naast de “oude” mogelijkheden zoals bellen, sms’en en emailen.
Wie aandachtig al deze systemen wil bijhouden, met de achterliggende gedachte dat je daarmee een netwerk aan vrienden onderhoudt, zal tot de ontdekking komen dat daar enorm veel tijd in gaat zitten. Tijd die je ook had kunnen verdoen met een goed gesprek met een mens van vlees en bloed, of een kwaliteitsmoment met… ja, waar genieten we als mensen van?
We zijn echter nog lang niet bij het eindpunt, want dit is slechts een begin. De techniek gaat verder en belooft keer op keer dat het je leven zal verbeteren, maar iedere nieuwe aanvulling betekent meer aandacht voor de techniek en minder voor de echte wereld. Kijk nog eens goed naar “The Matrix” en ga voor jezelf na hoe je aangesloten bent en wat je kunt doen om los te komen van de slavernij. Laat de techniek voor je werken, maar laat ze je niet beheersen.

“Do you want the blue pill or the red pill? Take the red pill and I’ll show you how deep the rabbithole goes”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *