Home » Aandacht voor wat je doet

Aandacht voor wat je doet

Lantaarnpaal voor parkeervak
Het is echt mogelijk, kijk maar; we voldoen aan de voorschriften voor straatverlichting

In het Brabantse Oosterhout is het weer vastgelegd (bron: omroep brabant), hoe gewoon een opdracht uitvoeren, zonder zelf na te denken. bepalen hoe en waar de parkeervakken moeten komen en andere regels bepalen hoe en waar de straatverlichting geplaatst dient te worden. Hierin is geen ruimte voor eigen initiatief, dus dat is netjes weggeregeld. Missie straatverlichting geslaagd, parkeervak verdronken.
Ik zeg bewust “weer” vastgelegd, want ik zet de Oosterhouters lelijk te kijk met dit voorbeeld, maar ze zijn beslist niet de enigen. Dit soort “foutjes” is aan de orde van de dag.
In dit geval zijn er een paar geweest, met een opdracht onder de arm, die zonder blikken of blozen een lantaarnpaal voor een parkeervak plaatsen. Het is zo opmerkelijk, dat iedereen kan bedenken dat het niet echt handig is. Maar daar gaat het niet om. De mensen hebben wellicht zelfs geprobeerd om een leidinggevende te bellen, maar zijn er niet uitgekomen. “U bent aangenomen om lantaarnpalen te plaatsen en niet om na te denken, daar zijn wij voor”.
Daarom is het ongepast om de die de paal hebben geplaatst hierop aan te spreken, zij voeren gewoon hun opdracht uit. Is die opdracht dan niet okee? Welnee, die voldoet aan alle richtlijnen, randvoorwaarden en andere voorschriften. Zijn de parkeervakken dan niet juist gepland? Welnee, ook hiervoor geldt hetzelfde; ze voldoen aan de regels. Waar gaat het dan mis? Ik zeg de papieren werkelijkheid, het bijzondere geloof in regels, papier en rationaliteit, waarmee de echte werkelijkheid (die je buiten kan zien) beheersbaar zou worden. Hele legers met mensen zitten het te bedenken, maar in de praktijk zie je welke het oplevert. Waar regels zijn, is geen aandacht nodig, toch?

Gerelateerde artikelen