Home » Beperkt houdbaar

Beperkt houdbaar

:bye Hoe snel het kan gaan. Ik ben nog van de generatie die is opgegroeid met cassettebandjes en een walkman. Nu leven we in de tijd van de cd, dvd en mp3 spelers. Deze week vond ik een cassettebandje, dat op een speciale plaats was opgeborgen, waardoor ik vermoedde dat er iets bijzonders op de tape moest staan.

cassette tapeGespannen snelde ik met mijn bijzondere bandje naar mijn zorgvuldig bewaarde cassettedeck om het te beluisteren. Helaas, het deck had de houdbaarheidstermijn van ongeveer 15 jaar overschreden en begaf het direct. Er zitten namelijk rubberen aandrijfsnaartjes in zo’n apparaat, die met de tijd vergaan.

Ik snelde het internet op om te kijken wat en hoe ik nog iets kon doen om mijn nieuwsgierigheid naar de inhoud van de tape te bevredigen. Het aanbod aan nieuwe cassettespelers is nihil, op de nu aangeboden usb variant na, die waarschijnlijk speciaal voor mijn soort nostalgische verzamelaars is ontwikkeld. Het aanbod aan tweedehands decks is ook zeer karig en daarbij rest altijd nog de vraag of die apparaten het nog wel doen, omdat ze vrijwel zeker dezelfde veroudering hebben doorgemaakt. Gelukkig zijn er nog wel diverse soorten en maten aandrijfsnaartjes verkrijgbaar, waardoor een handige knutselaar een oud deck weer in ere kan herstellen. Deze oplossing bood mij (voorlopig) uitkomst.

Ik verbaasde mij over de snelheid van uitsterven van een technologie en realiseerde me dat die snelheid alleen maar groter zal worden. Hoe lang zullen de cd spelers nog bestaan? Uiteindelijk is alles beperkt houdbaar, hoe goed het ook mag zijn.

4 reacties

 1. Luc zegt:

  Ziet eruit als een joek bandje.
  Ga ervanuit dat het oude house is dat met 2 keer het woord “jump” erin weer als voer aan de huidige jeugd voorgeschoteld kan worden. Gratis bij hun nieuwe telefoon. 😉

  Cheers,

  Luc

 2. De inhoud van de tape was eigenlijk teleurstellend, niets bijzonders, geen speciale mix, geen stemmen van bekenden en zelfs geen “joek”. Ik heb me dus druk gemaakt om niks, wat op zich ook weer past onder de vlag “hoe kan het ook anders?”
  Henk

 3. Helbert Vogelzang zegt:

  Hallo.
  Ik heb ook een oud cassettedeck. Vanmiddag (10 aug.08) open gemaakt. Ook snaartjes vergaan. Eerst geprobeerd met een noodsnaar (een eind onderbroekelastiek) of hij het nog deed. En dat was het geval. Dus wil ik ook aan snaartjes zien te komen. Ik woon vlakbij Schagen. Wie weet een adres? Alvast bedankt.
  Groeten, Helbert Vogelzang.

Reacties zijn gesloten.