Home » Boer Hans zag door crisis maar één uitweg

Boer Hans zag door crisis maar één uitweg

:beatbrick Een Friese boer werd rijk in de VS. Tot de . Hij moest zijn koeien doden, maar nam zijn eigen leven.

Jelle Hans Reitsma laat een vrouw, zeven kinderen en 18.000 koeien na. De Friese melkveehouder in Californië pleegde op de vrijdag voor Kerst zelfmoord. Aanleiding: de recessie.

Wereldwijd zijn al tientallen miljoenen hun baan, huis of pensioen kwijt, maar met sommigen loopt het nog slechter af. Een Duitse multimiljardair wierp zich voor de trein, een Amerikaanse investeerder zette zijn eigen dood in scène door met een parachute uit een vliegtuig te springen en een Franse hedgefondsbestuurder sneed zijn polsen door. Aan de rand van het gehucht Corcoran, ‘boerenhoofdstad van Californië’, werd de 37-jarige Jelle Hans Reitsma ’s ochtends vroeg gevonden in de walnotenboomgaard op het erf van zijn boerderij.

Zijn weduwe, de 41-jarige Roxanne Reitsma, vertelt hoe haar man als 17-jarige naar Californië kwam en zich opwerkte tot een van de grotere melkveehouders, met hulp van de banken. Die hadden vertrouwen in hem en in de intensieve melkveehouderij. Hij kon lenen wat hij wilde. Uiteindelijk had zijn bedrijf voor 40 miljoen dollar (31 miljoen euro) aan kredieten bij de banken.

En toen begon de . De bank wilde dat Reitsma zijn koeien zou laten afmaken om zo een deel van zijn schulden af te lossen. Maar dat kon Reitsma niet aan. Er was een afscheidsbrief voor de filiaalhouder van de bank. „Welcome to the kill.” Welkom bij de slachtpartij.

Bron: NRC, 28 februari 2009