Home » Hoe kan het ook beter nl

Hoe kan het ook beter nl

:ewhz Laatst zat ik met een goede vriendin van mij te bomen en zoals bijna altijd als je met betrokken praat, kwam daar een in mijn ogen zinvolle aanbeveling uit; Als in een rotsituatie zitten, willen ze niet weten hoe het kan, maar hoe het beter kan.

Geheel in strijd, met het gedachtegoed, dat ik het niet altijd beter moet weten en of pretenderen de wijsheid in pacht te hebben, dacht ik toch dat daar wat in zit. Het dekt de lading van de bedrijfskundige in mijn ogen niet helemaal, maar het is wel de vraag waar veel mee zitten. Wat moet ik doen om uit deze chaos te komen?

Het idee achter “hoe kan het ook anders” is juist om te bewegen om te kijken naar mogelijkheden, die hen laten ontsnappen aan “meer van hetzelfde“. Ik heb daar al eens een artikel aan gewijd, maar het komt er in het kort op neer, dat als men altijd hetzelfde doet, de resultaten waarschijnlijk ook hetzelfde zullen zijn. Wie dan iets anders (dat in grote mate van waarschijnlijkheid in dat specifieke geval ook beter is) wil, zal er goed aan doen om één of meer ingesleten patronen te veranderen. Hoe kan het ook anders, wordt hoe kan het ook beter.

Het blijft dus geen pretentie dat ik het beter weet, maar de stelling dat “meer van hetzelfde” leidt tot hetzelfde resultaat, ook als we dat we niet wensen, durf ik zeker te verdedigen.

is niet eng en hebben zeker ook geen weerstand tegen veranderen. “Meer van hetzelfde” is wel eng, want ongemerkt gaan we hetzelfde opnieuw doen, met meer energie en kracht dan voorheen, maar de resultaten blijven hetzelfde. Als we dan toch willen veranderen, lijkt het mij beter om daar eens goed over na te denken. Wat en Wie willen wij Hoe veranderen?

Gerelateerde artikelen

Eén reactie

  1. Maarten Versteeg zegt:

    Ik hoorde laatst een goede tip: praat niet over ‘verandering’ maar over
    ‘ontwikkeling’, terwijl je hetzelfde bedoelt. Bij verandering denken mensen vaak aan het weggooien van dingen die ze al goed doen. Ontwikkeling suggereert het inslaan van nieuwe wegen en het behoud van hetgeen al goed ging. Stel iemand maar eens de vraag: “wil je veranderen?” en stel de vraag ” wil je je ontwikkelen?”. Ik denk dat er weinig mensen zijn die in het tweede geval “nee” zeggen…

Reacties zijn gesloten.