Home » Holland Innovation – Leef je droom!

Holland Innovation – Leef je droom!

:exiting Holland Innovation is de jaarlijkse voor innovatief ondernemerschap. Bij binnenkomst werd mij gevraagd wat ik nu eigenlijk aardig vind aan zo’n evenement. Het eerste dat mij te binnen schoot was het grote aantal dat op één of andere manier een eigen idee probeert te verwezenlijken. Het nastreven van de eigen droom.

Ondernemers, investeerders, creatieven en uitvinders ontmoeten elkaar en praten over hun plannen  met betrekking tot nieuw ondernemerschap.

Of het nu gaat om de inhoud van het idee of de vorm waarin men probeert dat te verwezenlijken, ondernemerschap, voor beide geldt hetzelfde principe. Het getuigt van veel lef en geloof in eigen kunnen om naar buiten te treden met die plannen. Ik vind het daarom mooi om al deze gedreven en geïnspireerde bij elkaar te zien. Zij hebben namelijk iets gezien, dat ze de moeite van het nastreven waard vinden en zijn daarom bereid om het lastige pad van een startende ondernemer te gaan lopen.

Hoe dat pad eruit ziet is voor velen onbekend en eigenlijk ziet ieder ondernemerspad er ook weer uit. Hoe je het ook wend of keert, een ondernemer blijft verrast worden door zaken die hij vooraf nooit had kunnen bedenken. Ondanks die wetenschap, zetten deze hun eerste stappen in het onzekere woud van de ondernemer.

Voor buitenstaanders is het bijna niet te begrijpen wat deze beweegt. Wie ernaar kijkt en zich probeert voor te stellen of iets een goed plan of idee is bekruipt al snel de gedachte dat de plannen vergezocht of opportunistisch zijn. En dat klopt meestal voor de kijker heel goed, want het is bijna niet mogelijk om dat te zien wat de ondernemer heeft gezien. Maar, voor de ondernemer hoeft dat helemaal niet te kloppen, want hij gelooft in zijn plan en dat geeft hem nu net dat beetje voorsprong om het plan realistisch haalbaar te maken.

Dit schetst ook één van de moeilijkheden die bijna alle ondernemers ondervinden op hun pad; Het verdedigen van de eigen droom. De discussies gaan vaak over de haalbaarheid van de voorgestelde plannen. Vooral bij de zoektocht naar financiering proberen investeerders en andere adviseurs de voorstellen te toetsen aan hun eigen geloof. Dat betekent dat de ondernemers worden blootgesteld aan veel kritische vragen, die de ogen kunnen openen voor andere mogelijkheden, kansen en bedreigingen, maar ook de droom kunnen vernietigen.

In dit stadium van het jonge ondernemerschap wordt de basis gelegd voor de levensvatbaarheid van de nieuwe bedrijven. Die levensvatbaarheid wordt met name bepaald door de behoefte van de omgeving aan het nieuwe bedrijf en in mindere mate door de verkregen financiering. Ik adviseer daarom alle jonge starters om wel te luisteren naar alle goedbedoelde adviezen en zeker kritisch naar zichzelf te kijken, maar alleen die adviezen eruit te halen die passen bij het eigen idee. Te veel water bij de wijn doen om de financiering binnen te slepen leidt mijns inziens tot een te grote aanslag op de inspiratie en gedrevenheid, waardoor de genoemde voorsprong, het geloof in eigen kunnen, te veel onder druk komt te staan.

Gerelateerde artikelen