Home » Jeugdzorg, het kan anders

Jeugdzorg, het kan anders

:victory Deze week was ik te gast bij de mini conferentie van Hans Waltman. Het onderwerp op de agenda was of het ook kan met de jeugdzorg in Nederland. Deze vraag werd heel snel beantwoord met een volmondig ja, maar het boeiende stuk werd de hoe vraag.

 Het was een middag vol inspirerende ideeën, wat werd mogelijk gemaakt door de kundige begeleiding van Harold Janssen en de geweldige inzet van alle deelnemers. Heerlijk was de sfeer, waarin niet werd gedacht vanuit het uitgangspunt dat het zo jammer is dat de organisatie niet werkt, maar vanuit de vraag wat we kunnen doen om het of beter te doen.

Nadat ik de bevindingen van de middag voor mezelf heb laten bezinken, kwam ik op het volgende ludieke idee, dat misschien zelfs haalbaar is, als de sector het ook aardig vindt: Georganiseerde anarchie, even de organisatie loslaten, even geen taken, posities en functies, maar slechts één opgave: Help een kind.

Het kind centraal, kwaliteitsschaamte en handelen vanuit de eigen professionaliteit. Mijn voorstel is om met de gehele sector twee dagen de normale arbeid te laten vallen. Maakt niet uit wie u bent of wat u doet, indien u op enigerlei wijze bent verbonden met het thema “jeugdzorg”, doet u mee. Op dag één probeert ieder voor zich, in alle vrijheid, vanuit zijn eigen professionaliteit en met behulp van alle middelen die ter beschikking staan, zoals kantoor, vervoer, ict en relaties, één kind te helpen. Wat “helpen” betekent maakt nu niet uit, het gaat erom dat iedereen probeert dat te doen, waarvan hij of zij vindt dat het goed is. Zoek een kind in uw omgeving, al of niet bekend bij instellingen, maar waarvan u weet dat er iets moet gebeuren en doe het. Kleine of grote inspanning, effecten of waarde, maakt ook niet uit, maar iets doen is waar het om gaat.

Op dag twee we een conferentie, waarin de bevindingen van dag één worden geëvalueerd, zodat we kunnen kijken wat we ervan hebben geleerd. Daarna gaat iedereen weer over tot de normale orde van de dag. (Ik stel me zo voor dat het niet echt lekker gaat om de hele sector in een zaaltje te krijgen, maar ben met een deel al heel erg gelukkig) 

Het kost (niet eens geheel) twee dagen, dus voor wie wil weten wat dat betekent in euro’s, is het uit te rekenen en de opbrengst staat volledig open, maar zal in ieder geval veel geholpen kinderen zijn.

Henk de Greef

 

Gerelateerde artikelen

Eén reactie

  1. Het idee spreekt me absoluut aan. Wellicht is het een idee om het iets concreter te maken door de sector tevoren te vragen een lijst van kinderen aan te leveren – iedereen kent er wel een paar – die zitten te springen op wat ondersteuning of aandacht.

    Voor dag twee en/of de verwerking van de reacties, stel ik voor ook een deel van deze website te reserveren, waar mensen in algemene termen hun ervaringen kunnen beschrijven. Onder andere omdat niet iedereen in de gelegenheid is om bijeen te komen, maar wel ervaringen kan inbrengen!

    Dit overzicht kan, gerubriceerd, dan weer terecht komen op die plekken, waar besluitvorming vereist is.

    (in eerste instantie geplaatst op http://www.dossierjeugdzorg.nl)

Reacties zijn gesloten.