Home » Jij wordt betaald om te liegen

Jij wordt betaald om te liegen

:hellb Op BNR nieuwsradio hoorde ik een bericht over de pensioenen van de havenarbeiders. Er is tijdens de verzelfstandiging een potje van 400 miljoen gereserveerd door de verzekeraar voor eventuele tegenvallers. Die bleven echter uit en nu is het potje aanzienlijk gegroeid. De havenarbeiders eisen hun terug. Tijdens de toespraak van de verzekeringsdirecteur werd hij onderbroken door iemand die keihard riep: “Jij wordt betaald om te liegen!”.

“Het zal je maar gezegd worden”, dacht ik. Tegelijk bekroop mij de gedachte dat er veel zijn die betaald worden om te liegen. Een voorbeeld ken ik uit een campingvoorschrift, waarin de medewerkers worden geïnstrueerd om altijd te zeggen dat zij eventuele achtergebleven voorwerpen op de camping niet hebben gevonden. Dit om te voorkomen dat de campinghouder aangesproken wordt op het verlies. Evenzo zijn gebruikte materialen bij verkoop altijd waardevoller dan bij inkoop, advocaten gespecialiseerd in de feiten en van commerciële boodschappen weten we dat de minder waardevolle kwaliteiten van het product maar zelden worden geadverteerd.

Toch vond ik de verheven stem, die in niet mis te verstane bewoordingen de spreker uitmaakte voor leugenaar een opmerkelijk voorval. Ik maak het nog niet vaak mee dat iemand zo expliciet in het openbaar wordt aangesproken op zijn integriteit. Ik had ook niet graag in zijn schoenen willen staan.

We kennen allemaal “het leugentje om bestwil”. Dat is bedoeld om een zeker te bewerkstelligen bij anderen, maar omdat we weten dat die ander daar uiteindelijk beter vanaf zal komen, is dat geoorloofd. Dit schept een grijs gebied, waarin liegen eigenlijk geen liegen is, maar de net even iets belichten, zodat de resultaten wenselijker worden. We weten dat dit gebeurt en maken daar ook geen stennis om, want zo gaat dat nu éénmaal.

Aangesproken worden op leugenachtig is heel naar. Het stelt direct de geloofwaardigheid aan de orde, die erg noodzakelijk is om het verhaal kracht bij te zetten. Kortweg gezegd: Zonder geloofwaardigheid kan er niet gelogen worden. Premier Balkenende wist dit ook, toen hij in zijn radiodebat tegen zijn opponent zei dat hij draaide. Paradoxaal genoeg zijn het dus de meest geloofwaardige die een verhaal naar hun idee kunnen bijstellen, maar hoe meer ze daar gebruik van maken, des te kleiner wordt dezelfde geloofwaardigheid.

:hkhoa Aantoonbaar betrapt worden op leugens is dodelijk voor de reputatie, maar wie in staat is om te maken heeft de macht.

Gerelateerde artikelen

3 reacties

 1. Theo Muller zegt:

  Maar dat wil niet zeggen dat het klopt!!!
  Overigens vind ik leugentjes om bestwil onacceptabel en zeker niet wanneer niet duidelijk is over wiens bestwil het gaat

 2. Hmmmm,

  Ieder kind dat gelooft in Sinterklaas, wordt door een flink aantal mensen voor het lapje gehouden. Daar is toch weinig mis mee?

  ……. en het wil zeker niet zeggen dat het waar is!

  Henk

Reacties zijn gesloten.