Home » Kan ik de belastingdienst en het UWV één maken?

Kan ik de belastingdienst en het UWV één maken?

:hkhoa De wet WALVIS, een lang verhaal voor het koppelen van het UWV aan de belastingdienst, kende bij aanvang haar problemen, althans dat stelt het NRC. Donner zegt dat het moeilijk te verdedigen is dat het ministerie daar niet vanaf wist en volgens mij heeft hij daar gelijk in. Maar wat ging er dan mis? Een gewaarschuwd mens telt toch voor twee?

Dat er problemen zijn bij de belastingdienst is geen groot geheim meer. Accountants, die in de regel veel contact hebben met de dienst, noemen het zonder blikken of blozen een zooitje. De kranten hebben ook al bericht dat een veelvoud aan bedrijven hun loongegevens opnieuw moet aanleveren en daar is natuurlijk een sommetje bij gepresenteerd met de kosten voor het bedrijfsleven.

Vier jaar geleden is er, naar het schijnt, een rapport gepresenteerd waarvan het NRC claimt de inhoud te kennen. Er zou in gestaan hebben dat de koppeling van de belastingdienst aan het UWV zou leiden tot problemen. De doelstelling was te ambitieus.

Als nu blijkt dat het inderdaad een probleem is geworden, heeft de onderzoeker in kwestie er niet echt naast gezeten met zijn bevindingen. Het wonderlijke aan het verhaal is dat destijds het project voortgezet is. Het zou kunnen zijn dat er hier en daar wel zaken zijn aangepast, maar de koppeling is voortgezet.

Ik vraag me dan af met welke argumenten zo’n onderzoek terzijde is geschoven. Waren de gegevens niet objectief genoeg? Was de onderzoeker niet vooruitstrevend genoeg? Was het niet onderbouwd met bewezen theorie? Genoot de onderzoeker niet genoeg aanzien? Of pasten de resultaten gewoonweg niet bij de wensen?

Toegegeven: Achteraf is het makkelijk praten, maar wie wel eens probeert de maakbare samenleving tegen het licht te houden, kent de tegenargumenten die maakbaarheid ondersteunen. Dit voorbeeld is een resultaat van het vasthouden aan het geloof dat met voldoende middelen en wilskracht alles te maken is.

Gerelateerde artikelen