Home » Kerstgedachte

Kerstgedachte

Al jaren stuur ik geen kerstkaarten meer. Niet omdat ik niemand zou hebben om een kaart te sturen, maar gewoon omdat ik er te lui voor ben. Logisch gevolg is natuurlijk dat ik ook niet zo veel kerstkaarten meer ontvang en dat vind ik eigenlijk prima. Het zal geen aanleiding zijn om nu maar flink te gaan schrijven.

Ondertussen heb ik natuurlijk een veelvoud aan geldige rationele argumentaties gevonden voor mijn gedrag rond de kerstkaarten. Het verspilt papier en dat is slecht voor het milieu, het komt op de grote hoop dus niemand die het merkt en ga zo nog maar even door. Maar de hoofdreden is al genoemd in de eerste alinea.

Als alles draait om zou die kerstkaart dan misschien toch het middel bij uitstek zijn om al die mensen die ik ken even de te geven die ze verdienen? Misschien wel, toch? Ja, ook dat vroeg ik me af en ik ben tot de conclusie gekomen dat de kerstkaart eigenlijk (voor mij) geen echte is, maar een manier om er gemakkelijk vanaf te komen. Ik heb je toch een kaart gestuurd?! Dat doen nu zelfs bedrijven in een geautomatiseerd proces, waardoor ik nog steeds kaarten krijg van leveranciers waar ik al ruim 15 jaar geen zaken meer mee doe. ?

De betekenis van deze kaarten wordt heel breed geïnterpreteerd. Dat kan ook niet anders want met een feest zo groot als kerstmis zijn er vele manieren om dat te beleven. Voor veel mensen is het een christelijk feest, voor anderen is het vooral een familie feest, weer anderen staan stil bij de vrede op aarde en daarnaast zijn er nog veel andere betekenissen voor kerst. André Hazes had een hit “Met kerst ben ik alleen” en dat had ook alles van doen met aandacht, die hij niet kreeg, tenminste in het liedje. De platen verkoop suggereerde iets anders. Maar dat ter zijde..

Op tv zag ik dat het breed werd uitgemeten wat ons koningshuis op de kerstkaart schreef en aan wie ze werden verstuurd. Ook de kaarten uit het witte huis werden even onder het licht gehouden en er waren zelfs mensen die vonden dat dit anders moest. Tja, daar kunnen we met z’n allen wat van vinden, maar als het kerstfeest zo veel betekenissen heeft voor verschillende mensen, moeten we dan niet juist onze eigen persoonlijke noot eraan geven en het niet laten afhangen van de publieke opinie en ook op dat onderwerp sociaal gewenst gedrag gaan vertonen? Ik denk het niet. Doe het vooral op uw eigen manier.

Ik wens een ieder die dit leest aandacht van de mensen die hen lief zijn. Op welke manier maakt me niet uit. Een kaartje, telefoontje, bezoekje of een knikje, allemaal goed. Prettig kerstfeest!

Eén reactie

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.