Home ยป Knoeien met waarheid

Knoeien met waarheid

:matrix Onze eigen minister Donner vindt dat hij de handelingen, de verslagen van wat er is gezegd in de tweede kamer, “leesbaar” moet maken, grote bedrijven zelf hun omschrijving in Wikipedia en zelfs Mabel wist de berichtgeving over haarzelf aan te passen in de Wiki. Klaarblijkelijk loont het de moeite om dat wat er geschreven is een beetje naar de eigen hand te zetten.

is een lastig begrip. Iedereen die iets met sociale wetenschappen te maken heeft gehad, direct of indirect, weet dat de absolute waarheid niet bestaat, maar altijd een afspraak is tussen mensen. Binnen die wetenschap staat het van wat er gezegd is bij een onderzoek dan ook gelijk aan het halen van een dikke onvoldoende.

In de dagelijkse omgang zijn we echter niet zo streng. Er wordt hier en daar wel eens wat veranderd om het beter te laten passen in het verhaal dat we graag kwijt willen. Het wordt wat lastig als het gaat over de kleur van het gras of de wet van de zwaartekracht, want die zaken liggen aardig vast. Maar, als het gaat over wat de minister nu echt heeft gezegd, dan is er de nodige speelruimte voor interpretatie. Naarmate het onderwerp minder concreet wordt, ontstaat er meer ruimte om er een eigen draai aan te geven.

Wat er op papier wordt vastgelegd en nu ook op internet, wordt echter gezien als waarheid. Dat zijn feiten (want het staat in de krant) die niet meer voor draaien vatbaar zijn. Het ontzenuwen van zo’n feit is een lastige opgave, waardoor het van het grootste belang is om ervoor te dragen dat er staat wat je wilt dat er staat. Zo wordt de gemaakt.

Nog niet eerder werd zo duidelijk hoe machtsdragers hun eigen de wereld in helpen. Ongeremd wordt de berichtgeving, zelfs van de handelingen in de tweede kamer, gemanipuleerd naar de zin van de machtsdrager. Hij is ook in staat om dat te doen vanwege zijn positie. Het geeft weer een nieuwe betekenis aan het spreekwoord: “Wie de in pacht heeft”.

Gerelateerde artikelen