Home » Naderen we nu ook de morele crisis? #durftevragen

Naderen we nu ook de morele crisis? #durftevragen

Het zijn maar van die berichtjes die wekelijk passeren. Het boeit nauwelijks, want het zijn er zoveel, het is allemaal even erg, en we hebben daarnaast ook nog onze eigen besonjes.

Van de financiële weten we nu wel zeker dat hij er is. worden spaarzaam en proberen de eigen verliezen te beperken. Je merkt het overal en ook in de politiek. Prachtige verkiezeingsbelofte van de vvd, maar het coalitie akkoord is net iets anders. Zou de uitslag hetzelfde geweest zijn als dit tijdens de verkiezingen al was gemeld?? Dat dacht ik echt niet.

Je merkt het ook aan een berichtje over de keurslagers die liegen over de herkomst van kippenvlees. Iets wat we al jaren weten, want wie wil er nu echt weten dat zijn stukje kip op de kop af 39 dagen heeft geleefd, omdat dat de meest efficiënte (winstgevende) manier is om kip te verbouwen?? Ja, hieraan is niets gelogen, met 39 dagen moet de kop eraf, omdat het beestje wegens overgewicht door de poten zakt. Met varkens is het overigens niet veel beter gesteld, zou de slager daar wel de over melden?

Je merkt het ook aan wederom een “goed doel”, met een bestuurder die zijn handen niet uit de pot kon houden en van de opbrengst voor Kinder Kanker een prachtig huis voor zichzelf heeft gebouwd. De man staat in de krant, het is weg en de kindertjes sterven nog steeds aan die vreselijke ziekte. Waarom moeten er eigenlijk “goede doelen” zijn?

Tot slot het klaverblad Hoevelaken, waar aan Nijkerkse zijde plotsklaps een geluidsdruk van 70,8 dB als “acceptabel” wordt aangemerkt door Rijks Waterstaat en derhalve geluidswerende maatregelen niet noodzakelijk zijn. Dat is 20,8 dB boven de streefwaarde en 5,8 dB boven de norm, wat overeenkomt met een geluidsdruk die 4 x groter is dan toegestaan en 120 x groter dan de streefwaarde. Je zal er maar wonen. Maargoed, de kosten wegen niet op tegen het aantal bewoners, dus is het rationeel te verantwoorden. De vraag rijst waarom je maakt als je er bij eerste gelegenheid op wilt uitzonderen.

Dit alles gaat over geld, hoe het verdeeld wordt en wie dat kan en mag bepalen. Veel daarvan bepalen we zelf, met wat we als leugen of draaierij beschouwen en wat we wel accepteren. Dat politici de verkiezingsbelofte niet waar maken weten we, want er moet een coalitie gevormd worden (dat weet iedereen vooraf, dus is een prima excuus). Dat we met z’n allen te veel vlees consumeren weet ook iedereen, maar dat willen we liever niet weten (want, wat niet weet wat niet deert). Dat we graag met 100 km/h naar Zwolle willen crossen is logisch, dat dit hinder oplevert en de beperkende maartegelen wel kosten weten we ook, maar dat hebben we driedubbel betaald met wegenbelasting, bijzondere verbruiks belasting en accijnzen. Dat Rijks Waterstaat zich hier onderuit probeert te draaien is niet meer dan logisch, maar kan in het licht van wat er al betaald is (en nog gaat worden) voor de auto, het daglicht niet verdragen.

De afgelopen week is mijn jonge poes overleden. Ik ben daardoor heel erg verdrietig, maar kan niet op veel begrip rekenen. Er waren wel enkelingen die een poging deden, maar veelal kom je al gauw uit bij de vraag wat het belang ervan is. Voor mij is die poes alles en mogen de dames en heren zich een slag in de rondte vechten om het geluidsscherm bij Hoevelaken (Holkerveen). Die poes belazert me niet en komt in ruil voor een bakje eten heel tevreden bij me knorren. Dat is iets wat je niet van veel kunt zeggen.

Word ik nu de nieuwe -activist? Welnee, ik hoop alleen dat ieder voor zich gaat zien waar het (niet) over gaat.

Gerelateerde artikelen