Home » Politiek moet ingrijpen in bankensector

Politiek moet ingrijpen in bankensector

:money De moet snel ingrijpen in de bankensector om te voorkomen dat er een nieuwe ontstaat zoals in 2008. Dat zeiden vier topeconomen in het actualiteitenprogramma Nieuwsuur.

Volgens de economen, onder wie oud-Rabobank-directeur Herman Wijffels, is er sinds de crisis in 2008 toen enkele grote Nederlandse banken staatssteun kregen niets veranderd in de sector. Destijds werden miljarden euros in de bankensector gestoken.De economen pleiten onder meer voor een splitsing van de commerciële en particuliere afdelingen van banken. Verder vinden zij dat bankiers zich in een kleine wereld begeven, waardoor het moeilijker wordt om kritisch naar de eigen sector te kijken.De kritiek volgt een dag voor de presentatie van het halfjaarlijkse Overzicht Financiële Stabiliteit OFS van De Nederlandsche Bank DNB waarin ook de bankensector naar voren komt.

via Politiek moet ingrijpen in bankensector – Economie – AD.

Dit is denk ik nog een understatemaent op de werkelijke situatie. De financiële wereld is bij uitstek de wereld waar met geld wordt gemaakt. Financieringen van (portefuilles) financieringen zijn onduidelijk. Er ontstaat een gestapelde constructie van belegging op belegging, waarin de leverage (het hefboomeffect, ofwel de verhouding eigen vermogen/vreemdvermogen) niet meer na te gaan is. Waar nu echt iets verdiend wordt in de werkelijke wereld ziet niemand meer. Wissels trekken op in de toekomst verwachte winsten is aan de orde van de dag. Deze luchtbel van bedachte constructies, die op papier natuurlijk wel aardige cijfers oplevert, hangt aan een zijden draadje. Er hoeft maar ergens in het systeem iemand een klein beetje in paniek te raken (ziet zijn winst omslaan in verlies en besluit snel te verkopen) om de bel te laten spatten. Het valt als een rijtje domino stenen om.

Wijffels is één van de die hier constant voor heeft gewaarschuwd, maar ook hij blijft een profeet in de woestijn. Ik denk dat het systeem (de wil tot winst in deze zeer afgesloten sector) sterker is dan het gezonde verstand. Misschien komt er ergens een regeltje bij, of krijgt een grote instelling een berisping, ja, misschien wel een boete, maar daar zal het bij blijven. Hoe kan het ook .

:hkhoa De verandering zal dan ook echt van buitenaf moeten komen, daarin heeft Wijffels gelijk, maar of de overheid daarvoor de aangewezen partij is, durf ik te betwijfelen. Die zit er namelijk zelf tot aan zijn nek toe in en maakt onderdeel uit van het systeem.

We blijven het volgen.

Gerelateerde artikelen