Home » Sollicitanten zijn voor P&O

Sollicitanten zijn voor P&O

:beauty Via managersonline.nl stuitte ik op dit bericht: “Leidinggevende blijft weg bij sollicitatiegesprek”. Deze bevinding werd gedaan door een adviesbureau, dat naar aanleiding van een onderzoek bij 50 organisaties tot deze conclusie kwam. Heel erg opmerkelijk is de bevinding overigens niet, want als de inkoop uit te besteden is, waarom de werving en selectie dan niet?

De genoemde adviseurs in het artikel pleiten terecht voor een meer betrokken houding van de toekomstige leidinggevende. Zij benoemen de relatie tussen werkgever en werknemer en de betekenis die ervan uitstraalt, als de leidinggevende wegblijft bij het sollicitatiegesprek. Beide factoren houden verband met het sociale karakter van een (arbeids)relatie.

Hoe het dan toch kan, dat in de praktijk deze bedacht hebben dat hun prioriteit ergens moet liggen, laat zich verklaren door de rationalisering van het arbeidsproces. Als toekomstige werknemers, mensen, worden gezien als functionarissen, die moeten voldoen aan functionele kenmerken om een zekere opdracht te kunnen vervullen, dan kan er een situatie ontstaan die ertoe leidt dat de werving van die mensen niet meer interessant is. Iedereen kan op een CV nakijken of er een relevante opleiding en of werkervaring aanwezig is, dus daarvoor hoef je er niet bij te zijn. In het uiterste geval zou je de persoon in kwestie niet eens hoeven te ontmoeten, want het gaat immers over de functie en niet over de mens.

In deze bovengenoemde situatie is het dus zeer wel mogelijk om werving en selectie uit te besteden aan die zichzelf hebben getraind in het beoordelen van andere mensen. Het wordt een geheel rationeel proces, dat op zich ook weer aan zekere kwaliteitseisen moet voldoen, die op dezelfde manier worden vastgesteld.

Het sociale karakter, de (arbeids)relatie, is in een dergelijk denken volledig verdwenen. Het is wat ik noem weggerationaliseerd. Vele organisaties proberen dit gat te repareren met behulp van personeelsbeleid met extra secundaire arbeidsvoorwaarden. Dat neemt vele vormen aan, variërend van extra (financiële) beloning tot kinderopvang op het bedrijf. De organisatie zorgt op die manier goed voor haar en vraagt zich daarom af waarom er toch een gebrek aan loyaliteit, motivatie en of binding ontstaat.

Het wegblijven bij het sollicitatiegesprek is in mijn optiek niet de oorzaak van het gebrek aan oog voor de sociale aspecten, maar een logisch gevolg van het idee dat een organisatie een rationeel ding is.

Gerelateerde artikelen

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.