Home » Vastgoedhandel zet zwervers en junks in

Vastgoedhandel zet zwervers en junks in

:hkhoa Blijkbaar is er een nieuwe vorm van werkgelegenheid ontstaan. Die dingen gebeuren zomaar onder je neus, zonder dat je daarvoor ook maar iets hoeft te doen. Vastgoedhandelaren proberen met behulp van de inzet van zwervers en junks een betere deal te krijgen, beweert de Telegraaf. Het klinkt natuurlijk onbehoorlijk, maar wat zou het effect kunnen zijn?

Eerlijk gezegd, toen ik het bericht vandaag op de radio hoorde, kon ik mijn hardop lachen niet bedwingen. Ik zag het al helemaal voor me. Een vastgoedhandelaar gaat de wijk in om een bijzondere groep bevolking te bewegen om ergens te gaan wonen. Iets wat iedere gemeente zo graag zou willen kunnen, maar niet kan. De handelaar spreekt een paar notoire drank en drugsgebruikers aan en vertelt dat hij zal zorgen voor de nodige middelen als zij voortaan op een andere, door hem gewenste plaats, willen verblijven. Het aanbod klinkt aanlokkelijk, want dan hoeven ze ten minste geen (criminele) activiteiten meer te ontplooien om in de dagelijkse behoefte te voorzien. Nadeel is wel dat ze huis en haard moeten verlaten, maar ja, wat stelde dat eigenlijk voor? De ideale vorm van arbeid; lekker high worden met je vrienden, radiootje erbij, feestje bouwen en betaald worden om je in een andere wijk op te houden.

Het wordt wel oppassen geblazen, want de veronderstelde nadelen van junks en zwervers, zoals stelen, inbreken en andere vormen van ongewenst  vinden hun oorsprong in geldnood. Als deze betaald werk gaan doen voor vastgoedhandelaren, zou het ongewenste van deze mensen wel eens sterk kunnen afnemen, waardoor het gewenste effect voor de vastgoedhandelaar veel minder wordt. In het ergste geval zoeken de zwervers en junks een rustig plekje in de wijk, een achterafkamertje bijvoorbeeld, waar ze rustig kunnen gebruiken en wachten tot de betaling binnenkomt. Van enige overlast is dan geen sprake en de donatie van de vastgoedhandelaar kan gezien worden als een maatschappelijk verantwoorde investering.

Ik zie een nieuwe (uitzend) ontstaan. Nieuwe “headhunters” stropen de markt af naar geschikte zwervers en junks, die voor veel worden geleverd aan vastgoedbazen. Probleemwijken worden leeggesleurd en de bewoners van die wijken worden verdeeld over gebouwen die wel een “ontwikkeling” kunnen gebruiken. Het mes snijdt zo aan twee kanten, want de probleemwijken worden minder problematisch en de ontwikkelingen van gebouwen waar vastgoedontwikkelaars ook graag hun euro’s in willen steken, kunnen hun doorgang vinden.

Tegen de tijd dat de ontwikkeling klaar is, zal het personeel (voorheen zwervers en junks) herplaatst moeten worden. Een soort reorganisatie. Het zou kunnen voorkomen dat het personeel dan zo gehecht is aan de arbeidsplaats, dat de vakbonden in beweging komen en een staking afkondigen.. Okee, nu sla ik door, ik geef het toe.

Ik vraag me wel af of de fiscus er al een vinger achter heeft gekregen, want zonder vaste woon en verblijfplaats is het lastig belastingheffen, heb ik begrepen.

Gerelateerde artikelen

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.